İstanbulluların en büyük derdi ne diye soracak olsanız, verilecek yanıtlarda ilk sırada muhtemelen ulaşım sorunu gelir. Özellikle sabah ve akşam yaşanan trafik derdi, milyonlarca insanın trafikte saatler geçirerek işlerine ve evlerine gidebilmesine neden oluyor. Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı şehirdeki trafik sorununun hafifletilmesi için bir dizi büyük ulaştırma projesi halen inşa aşamasında. Bunlara sık sık yeni projeler ilave ediliyor.

Bunların en yenisi ise 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi. İstanbul trafiğini rahatlatması beklenen Üçüncü Boğaz Köprüsü ile Avrasya Tüneli'nin inşası tüm hızıyla sürerken, önümüzdeki yıl bu iki projeye muhtemelen 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi ilave olacak. Projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için 23 Aralıkta ihale yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Fatih Turan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Etüt-Proje ihalesi kapsamında 23 firmanın şartname aldığını, 12 firmanın teklif verdiğini açıkladı. Söz konusu iş kapsamında kara, deniz ve Haliç sondajları, jeofizik, geoteknik ve jeolojik araştırmalar, güzergah çalışmaları, ön projeler, ön ve nihai fizibilite etütleri yapılarak zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından bir yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projenin yaklaşık yapım maliyeti 3.5 milyar dolar olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, projenin güzergâhının 1/5000 ölçekli planlara işlenmesini geçtiğimiz mart ayında onaylamıştı.